Otvorenje izložbe – Zenge 25 koraka

Datum: 15. Studeni 2016.

U utorak, 15. studenog u Gradskom muzeju Vukovar otvorena i je izložba „Zenge 25 koraka“.

U ovom mjesecu, tako važnom za Vukovar, koji je postao simbolom stradanja i obrane Hrvatske imamo potrebu govoriti o našem Borovu. Naše „žute cipele“ Zenge postale su simbolom brige za hrvatskog branitelja. 1991. godine u Borovu su se proizvodile „žute čizme“ koje su rađene kao lohn posao tj. po narudžbi američke tvrtke Royce. Kako narudžba nije isporučena zbog početka domovinskog rata, čizme su ostale u Borovu. Za vremena zime, braniteljima su dane žute čizme u Borovu te su oni u njima odlazili u obranu te su na taj način postale simbolom koraka u bitci za Vukovar. „I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i ujete vjetar, čuju se koraci žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti.“ (Citat iz ulomka iskaza logoraša Veleprometa.)

U suradnji sa fotografskom sekcijom Udruge likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti hrvatske (ULUPUH), napravljena je izložba „Zenga 25 koraka“. Fotografi koji su se priključili projektu, kroz objektiv su prenjeli svoje umjetničke ideje koje su možda ulomak neke mladosti naše budućnosti. Oni su: Stanko Abadžić, Janko Belaj, Mara Bratoš, Branko Hrkač, Romeo Ibrišević, Ines Ljubetić Fišer, Iva Lulić, Mario Majcan, Tomislav Marić, Alan Matuka, Mare Milin, Dag Oršić, Berislava Picek, Igor Šeler, Maja Strgar Kurečić, Siniša Sunara i Siniša Uštulica. 25 koraka, 25 godine poslije, 25 koraka u budućnost.

O izložbi, njenoj važnosti i suradnji samog muzeja i Borova govorila je gđa. Ruža Marić, ravnateljica Gradskom muzeja Vukovar. Pristutnima se obratio i g. Ivan Hubalek, bivši djelatnik Borova, koji je o Zengama govorio iz osobnih svjedočanstava. Izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam gđa. Marina Sekulić.

Kontakt obrazac

Molimo unesi potrebne informacije. Naši djelatnici će ti se javiti u najkraćem mogućem roku.

Naše prodavaonice

Kvalitetnu, modernu i udobnu obuću Borovo potraži diljem Hrvatske.

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti. Ako nastaviš s pregledom stranice, smatrat ćemo da si suglasan/na s korištenjem. Više informacija »