Povijest

Borovo je 7. lipnja 1931. osnovao češki industrijalac Tomaš Bata i pokrenuo proizvodnju obuće na periferiji Vukovara. Već u prvim godinama postojanja tvornica Bata prešla je na kombinatsku organizaciju, tj. sama je proizvodila sve potrebno za proizvodnju.

Godine 1933. započela je proizvodnja gumeno-tehničke robe, te Bata na području gumarske industrije postaje jedno od prvih poduzeća u nas.

Usporedo s rastom poduzeća mijenja se i napreduje cijeli vukovarski kraj, niču moderna tvornička zdanja i naselja, zapošljavaju se tisuće ljudi, rađaju se nova zanimanja. U do tada pretežno poljoprivredno-vinogradarskom kraju, podižu se moderne škole, sportski i društveni objekti te raste socijalizacija života u zajednici.

Po završetku rata 1945. godine tvornica je nacionalizirana i osnovan je Kombinat gume i obuće Borovo.Pod tim imenom i kroz različite organizacijske oblike Borovo je nastavilo poslovati sve do 1991. godine.

U razdoblju od 1947. godine do kraja 1980-ih, Borovo je izraslo u najveće i ekonomski najmoćnije poduzeće u proizvodnji i prodaji obuće i gume u ovom dijelu Europe.

Iz impozantne povijesti Borova dovoljno je navesti podatak o proizvodnji više od 20 milijuna pari obuće godišnje, tisuća tona auto-guma i gumeno-tehničke robe, o više od 22 tisuće zaposlenih u tvornicama na današnjoj lokaciji i više od 600 maloprodajnih objekata. To vrijeme obilježio je i značajan izvoz borovskih proizvoda u europske i druge zemlje. Razmjer infrastrukture Borova omogućavao je tvornici daljnji pozitivan utjecaj na razvoj ovog područja: kako gospodarski tako i , kulturni, socijalni, sportski itd.

Godine 1968. godine proizvedena je namjenska obuća Borosana. Razvio ju je tim stručnjaka na čelu s ortopedom dr. Brankom Strinovićem, a ona je i dalje zaštitni znak Borova.

Potom je 1976. na tržište lansirana tenisica pod nazivom Startas koja je u početku bila namjenjena za igranje stolnog tenisa, no izrasta u najveći brend tvrtke sve do današnjih dana.

Zbog ratnih događanja 1991. godine Borovo prestaje s poslovnim aktivnostima, a njegovi su brojni objekti razoreni. Od 1992. do 1997. godine uprava Borova djeluje iz Zagreba, a proizvodnja se odvija u Donjem Miholjcu. Kada 1998. Borovo ulazi u posjed svoje imovine u Vukovaru, organizira se kao poslovna grupa i počinje s proizvodnjom obuće i gumeno-tehničke robe na matičnoj lokaciji.

Godine 2008. proizvodnja kožne obuće preseljena je u novoobnovljenu i tehnološki opremljenu zgradu Obućara nova. Iste godine Borovo je certificirano prema ISO 9001 standardu.

Naše prodavaonice

Kvalitetnu, modernu i udobnu obuću Borovo potraži diljem Hrvatske.

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti. Ako nastaviš s pregledom stranice, smatrat ćemo da si suglasan/na s korištenjem. Više informacija »